Live IT - Ami a szívemen, az a gépemen

Ami a szívemen, az a gépemen

2013. július 05. 10:14

A leggyakoribb informatikus balesetek

TFS

Az informatikusok élete nem csak játék és mese, hallottál már a gonoszról, a csúf, minden csavar mellett ólálkodó balesetekről? A mai posztban azt nézzük meg, hogy mik azok a veszélyek, amik az informatikusokra leselkednek és amint tudnak lecsapnak.

Bibik

Aki szerelt már gépet jól tudja, hogy minden csavarnak megvan a saját lelke és saját fejszerkezete, amihez ha nem a megfelelő csavarhúzóval közelítünk, a húzófej-kiugrás lesz a vége és attól függően, hogy mennyire nyomtuk erősen előre a csavarhúzót, akkora erővel fog a kezünk becsapódni a gépházba, vagy netán valamelyik esetleg éhes nyáklap szélébe, hogy már kész is a baj. Ezzel a módszerrel nagyon könnyen szerezhetőek karcolások és horzsolások (bár tapasztalt helpdeskesek kezén nagyon keveset lehet felfedezni ezekből), nekem egyszer egy félig felszakadt köröm is összejött, csak hogy a legdurvább esetet említsem. Az ilyen sérülések attól függetlenül, hogy aprók, nem feltétlen banálisak. A gépben nagy a meleg, ritkán takarítjuk, úgyhogy kiváló táptalaja lehet különböző, a levegő útján közlekedő baktériumnak, amik a bibikbe jutva fertőzéseket okozhatnak, úgyhogy az ilyen sérüléseket ne vegyük félvállról, mindig lássuk el rendesen.

Hogyan patcheld a bibiket?

Fontos a fertőtlenítés és a kórokozók bejutásának megakadályozása, úgyhogy először tisztítsuk meg a sebet Betadine oldattal updatel-t steril gézzel. Ha a művelet befejeződött kattintsunk a next-re és installáljunk sebtapaszt a sebre, majd kattintsunk a Finish-re. Lelki békénk helyreállítása érdekében játszunk legalább fél órát a World of Warcraft-tal.

bibi_kezelese.jpg

Húzódások, rándulások

A második leggyakoribb sérülésfajta az izmokat kísérti és jellemzően hirtelen, vagy meggondolatlanul okozott mozdulatok okozzák. Az izmok nyugalmi állapotban vannak a számítógép használó testében, nem mozdulnak, csak léteznek és átadják magukat a bit-ek simogatásának, emiatt ernyedtek elaléltak, felkészületlenek. Egy rossz és távoli helyen hagyott távirányító, egy leesett chips, vagy egy túlságosan lentre rakott DVD könnyen megszakíthatja az idillt és valamelyik izmunkat, úgyhogy figyeljünk oda, hogy minél sportosabbak és fittebbek legyünk. Jó módszer lehet a számítógépezés megkezdése előtti bemelegítő gyakorlatok végzése, vagy minden esetlegesen szükséges eszköz (hangerőszabályzók, kólásüveg, stb.) könnyen elérhető közelségbe való begyűjtése, a nyújtózkodások elkerülése végett.

Ha megtörtént a baj

Lehetünk bármilyen felkészültek, az izomsérülések néha elkerülhetetlenek. Ilyen esetekben az alábbi módon tudjuk kezelni azokat: jégakuzzuk az adott területet, amíg a fájdalom el nem múlik, vagy enyhül, majd töröljük tisztára és kenjük be árnika krémmel. A sérült végtagot / hátat pihentessük, polcoljuk fel, helyezzük olyan testtartásba magunkat, amit kényelmesnek és nyugtatónak érzünk a sérült izom / izomcsoport számára. Fontos, hogy az ilyen balesetek után legalább 1 órát Need for Speed-ezzünk, hiszen az izomsérülések lassítják a mozgásunkat és ebből eredően lassítják az agyunkat, gondolkodásunkat is, ezért fontos az NFS-es stimuláció, erre mindenképpen figyeljünk oda!

huzodasok_kezelese.jpg

Kiszáradás, éhenhalás

Bár nem baleset, de sokszor előforduló jelenség, attól függetlenül, hogy könnyen megelőzhető lenne. Rendszerint játékosokat és valamilyen sorozat-maratonon résztvevőket fenyeget, akik rendkívül fontos számítógépes elfoglaltságuk mellett nem figyelnek oda a megfelelő folyadék és tápanyag bevitelre. Az agyunk nagy része is vízből áll, ezért fontos, hogy megfelelően és bőségesen fogyasszunk italokat, a szervezet vércukorszintje és energiaellátásának szempontjából pedig lényeges a szénhidrátok bevitele is, a fehérjékről nem is beszélve, amik azt a maximum 3-4 izmot építik, amit használunk.


Megelőzés

A megelőzés szerencsére nagyon egyszerű, nincs más dolgunk, mint az alábbi összetevőket elhelyezni karhosszon belül és az sem rossz óvintézkedés, ha még a szüleinkkel élünk:

ehenhalas_kiszaradas.jpg

A viccet félretéve egyébként, rendkívül fontos, hogy a maratoni gép előtt üléseknél megfelelő minőségű és mennyiségű tápanyagot vigyünk be a szervezetünkbe. A kóla-pizza kombó rendkívül rossz megoldás, lehetőleg kerüljük, válasszunk inkább szénsavmentes ásványvizet, könnyen emészthető ételeket és olyanokat, amik nem szénhidrát-temetők. A kevés mozgás miatt a szervezet a szénhidrátok nagy részéből zsírt képez, ezért ha már nem mozgunk eleget, legalább arra ügyeljünk, hogy az alakunkat megtartsuk a gép előtt.


Mi történhet még?

Sajnos szinte bármi, úgyhogy nagyon oda kell figyelnünk, bármilyen viccesen is hangzik. A legnagyobb terhelésnek a gép használata közben a vázizomzat van kitéve, úgyhogy igyekezzünk megfelelő széket választani, ami jól támaszt és hosszú ideig, kényelmesen és több pozícióban tudunk benne ülni. Fontos, hogy a szemünk is megfelelően védve legyen és bár a monitorszűrős időszakok elmúltak és a chernobili erősségű sugárzást kibocsátó CRT monitorok is mára  szeméttelepeken pihennek, figyeljünk arra, hogy a szemünk mindig pihent legyen. Ha száraz a levegő, égő, viszkető, csípő érzés érzünk, használjunk szemcseppet és néha dörzsöljük meg óvatosan, hogy a felélénküljön a vérellátás. Ami még rendkívül fontos, az a pihenés. A testünknek alapvetően elég lenne 4 óra alvás, hogy regenerálja a napközben megélt események következményeit, de az agyunknak ez édes kevés. Sajnos nagyon sok olyan esetről lehetett hallani, hogy jellemzően ázsiai emberkék a halálba játszották magukat, nem ettek, nem ittak, nem aludtak és ennek 1-2 nap után meg is lett az eredménye, úgyhogy a legfontosabb, hogy mindig eleget pihenjetek, már csak azért is, mert mindig van egy szabad save game slot és ha lecsúsztatok egy raid-ről, akkor is lesz egy másik, életünk viszont csak egy van.

hogyan_ulj.jpg

Címkék: sztori

A bejegyzés trackback címe:

https://liveit.blog.hu/api/trackback/id/tr175390428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pobjeda elvtárs 2013.07.05. 13:55:30

Az igazi kocka nem seb-tapaszozik, hanem pillanatragasztót használ.

ROTFL Manó 2013.07.05. 16:09:12

Már kábé tizenöt évvel ezelőtt lehetett kapni teljesen csavarmentes Chieftec házat. Azzal tuti nem ér baleset csavarhúzás következtében.

Ja, meg hát nem Vargáné házakat kell venni, amik szétvágják a kezedet, mert nincsenek lesorjázva a fémlapok élei, szegélyei. Jobb gyártók, pld. a DTK olyan házat csinált, ahol ház szerkezetében _minden_ él nemhogy le volt sorjázva, hanem egyenesen vissza volt hajtva, hogy egyáltalán ne legyen él.

A blog támogatója:

itsh_logo.png

I <3 LiveIT

Kommentek

süti beállítások módosítása