Live IT - Ami a szívemen, az a gépemen

Ami a szívemen, az a gépemen

2012. augusztus 17. 13:52

Vidék, vagy Budapest? Az IT-sok nagy kérdése

TFS

11 éve élek Budapesten és látom, hogy mennyien költöztek fel vidékről a jobb megélhetés reményében, ahogy én is tettem ezt anno. Választás nem nagyon van, hiszen a főváros biztosítja alapvetően azokat a lehetőségeket, amit egy kezdő vagy már régebb óta dolgozó munkavállaló igényel és igazán lehetőségnek lát. Az effajta tudásáthelyeződés már nagyon rég érezhető, emlékszem, hogy felkerülésem után 5 évvel már több vidékről jött munkatársam volt, mint budapesti. Feltehetjük a kérdést, hogy az ilyen mértékű centralizáció jár-e bármiféle előnnyel vagy hátránnyal az egyéni munkavállaló számára és elemezgethetjük a helyzetet, de igazi eredményre nem jutnánk. A családtól elszakadt és kirepült fiatalok tapasztalatokat és kapcsolatokat szereznek, megtanulják milyen az Igazi Élet és az átWoW-ozott, "kapcsoldkiagépetfiam" mentes éjszakák mellett némi élettapasztalatot is szerezhetnek. Ez lassan egy kikerülhetetlen és mégis elfogadható alternatívaként lebeg mindenki fölött és aki nem lép egyszerre, nem kap munkát estére.

Szerencsére a helyzet azért nem ennyire borús, hiszen megfelelő hozzáállással és igyekezettel bármit el lehet érni és bárhol. És a kulcsszó itt a bárhol, mert eljött az az idő, amikor  nem csak a munkavállalók alkalmazkodnak a cégekhez, hanem a cégek is a munkavállalókhoz. Ez egy olyan trend, ami idővel ki fogja nőni magát, a tudás, mint érték egyre fontosabb lesz minden vállalat számára. Akik egyetemre járnak Közületek láthatják, hogy az állásbörzék, a már 4. vagy 5. félévben cégek által felkarolt egyetemisták mind-mind azt mutatják, hogy amit tesztek az fontos és rendkívül értékes. Ti vagytok azok, akik 10 év múlva hatalmas döntéseket hoztok, emberek százainak munkája fölött döntetek, projecteket visztek sikerre és új dolgokat találtok ki. Ti ezt még nem tudjátok, de Ők már igen. Ideje Nektek is szembesülni ezzel! Fontosak vagytok és mint fontos emberek nem csak Nektek kell megbecsülni magatokat, hanem a leendő munkáltatótoknak is. Sokan úgy gondolják, hogy dolgozni a pénzért kell. Régen én is így hittem, de ez egy rossz irány. A munkának örömtelinek és érdekesnek kell lennie és a célja az, hogy értéket teremtsünk. A pénz mondhatni egy másodlagos dolog, csak egy szükséges rossz ahhoz, hogy a munkabeli céljainknak megfelelő életteret biztosítsunk önmagunknak. Ha most valaki összehúzta az elmúlt mondatokon a szemöldökét, netán őrültnek néz, azt is meg lehet érteni, ha így érzed, akkor valószínűleg olyan helyen dolgozol, ahol nem szeretsz. A munkáltató szerepe tehát kiemelkedő ebben a szimbiózisban, hiszen Ő fogja megteremteni számunkra azt a közeget, amiben a munkát kihívásnak és szórakoztatónak tekintjük és a fentleírt kötelező elvándorlás ezt sok esetben már a kezdetektől lerombolja.

Ahogy felvázoltam vannak azért vállalatok, amik úgy próbálnak munkahelyeket teremteni, hogy az a lehető legkevesebb stresszel és életmódváltozással járjon. Hajlandó a tudás és a szakértelemet követni és fejet hajtani előtte. Nem elvenni akar, hanem részesedni és a tudás részévé válni. Ez ugyan olyan áldozattal és befektetéssel jár egy cég részéről, mint a munkavállaló részéről és ugyan úgy értékelendő is. Sőt. Az egyik ilyen - ha egyelőre nem az egyetlen - ilyen vállalat az IT Services Hungary, ami képes volt arra, hogy a centralizált Budapestet részben félredobva a szakemberek és munkavállalók elé menjen a példának okáért pl. Debrecenbe, ahol 5 évvel ezelőtt nyitotta meg telephelyét, akkor még 14 fővel.

tudaspark.jpg

Miért pont Debrecen? A válasz egyszerű: Debrecen az ország egyik legnagyobb informatikai tudáscentruma és a Debreceni Egyetem által vezényelt képzések biztosítékok arra, hogy az azt elvégzők könnyedén jó szakemberré válhatnak. Ahogy írtam az egyetem és a vállalatok összefonódásával már a képzés során is egy biztos hátteret kap minden egyetemista, pláne, ha olyan specializált (szám szerint kettő: operációs rendszerek és hálózatok) képzéseken is elindulhatnak, amit már a leendő felkaroló cég (esetünkben az IT Services Hungary) támogat. Emellett fontos a kutatás, ezért 2011 februárjától a Debreceni Egyetem és IT Services Hungary speciális oktatási-kutatási egységet hozott létre. Ez az újabb kezdeményezés megteremti azokat a feltételeket,melyek összehangolják a kutatást, az oktatást és a piacképes tudást. Célja kiemelten a mérnökinformatikus, programtervező informatikus és gazdaságinformatikus szakos hallgatók képzési színvonalának emelése, valamint a gyakorlati kutatás, a gyakorlat oldaláról elvárt alapvető kompetenciák fejlesztése. Az ITSH tanszék az Informatikai Kar kötelékein belül működik majd, tantárgyi struktúráját a partnerek közösen alakították ki. Az Informatikai Karon tanuló diákok négy teljesített szemeszter után vehetik fel a tanszék meghirdetett, kreditált tantárgyait, melyeket az IT Services szakembereinek oktatása révén sajátíthatnak el két szemeszter alatt.

Akik megfelelően helyt állnak és legjobb tudásuk szerint végzik el az egyetemet nagyon jó eséllyel maradhatnak a környéken - ezzel a több 100 kilométerre való költözést megúszva - és elfoglalhatják helyüket a debreceni Tudásparkban, ahol nem kevesebb vár rájuk, mint (igen, most jönnek a technikai részletek! :)) ) 1200 munkatárs, 1200 munkaállomás, 10.000 négyzetméteres irodaépület, 60%-os zöldövezet a Tudáspark területén, 3 emelet, 5 oktatóterem és nem kevesebb, mint 400.000 méter (!) kábel. Mindez egy 4 milliárdos beruházásnak köszönhetően jött létre és ami bármilyen hihetetlen is: csak is miattatok. Csapatépítő tréningek, kávézó sarok, pihenőszoba, étterem. Cserébe nem kell mást tennetek csak tanulnotok. Megéri? Szerintem igen.

Most sokan akik olvassátok ezt azon gondolkodtok, hogy ez most egy PR cikk, vagy tényleg tudja-e ez a srác, hogy miről beszél? Higgyétek el, tényleg tudom. Én 11 éve 240 km-re költöztem el azért, hogy egy szupermarketben lehessek adatrögzítő napi 12 órában bruttó 65 ezer forintért, mert nem volt más lehetőségem. Nektek már van, éljetek vele és használjátok ki és ott maradhattok, ahol eddig is jól éreztétek magatokat. Most pedig irány tanulni! Igaz, hogy így már könnyebben fog menni? :)

A bejegyzés trackback címe:

https://liveit.blog.hu/api/trackback/id/tr404716225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.08.17. 17:19:48

És mennyit lehet Debrecenben keresni? Mondjuk C# fejlesztőként 7 év tapasztalattal? Vagy fejlesztésvezetőként? Vagy chief architectként? Vagy csak sima tervezőként?

Na látod. Én pont azért csinálnék ott inf. vállalkozást, mert feleannyiért kapok jó embert, mint Bp-n.

2012.08.17. 17:22:01

Továbbá a Romániából érkező magyarokkal is versenyeznetek kell. Ott is jó az IT oktatás. Nem tudom, hogy mennyire cél nekik Debrecen, de a közelség miatt talán vonzó lehet számukra is.

TFS 2012.08.17. 17:22:22

@Voodookoop: Az, hogy hol és mennyit keresel szerintem színtiszta self-management.

2012.08.17. 17:36:33

@TFS: hát azért nem egészen. Hacsak nincs valami spec. skilled amit nem tanítanak az egyetemen, akkor nem hinném, hogy a fent felsorolt munkakörökben találsz millán felüli bruttóval állást Debrecenben. Bp-n akad...

2012.08.17. 17:39:19

@TFS: most úgy beszélsz, mintha az embereknek nem a pénz számítana... persze van még ami számít, de engem pl nem hat meg 400 km kábel. Engem a fizetés összege hat meg.

Nem Penny hajója 2012.08.17. 17:48:30

Az első mondatok alapján azt hittem, hogy arról fog szólni a poszt, hogy hülyeség ide-oda költözgetni, amikor az IT-szektor legtöbb munkakörében simán megoldható a távmunka.

De úgy tűnik, hogy ezt még mindig valami ördögtől való dologként kezelik a munkaadók.

2012.08.17. 17:52:19

@Nem Penny hajója: vannak szektorok amiknek még a bp-is munkaerő is olcsó...

euAgWzgmmtq7K 2012.08.17. 17:54:33

Még jó, hogy mindig "nagyképü, bunkó pesti" vagyok (budai létemre) amikor véletlenül a "felkerülni/jönni/menni Pestre" kifejezést használom.

AlainLightman 2012.08.23. 12:08:10

Vidék, vagy Budapest? Nem lenne szabad, hogy ez kérdés legyen, csak a cégek nagy része, nem bízik annyira az alkalmazottakban, hogy engedje őket akáthonnét dolgozni. Nem feltétlenül otthonról. Akárhonnét! A világ bármely részéről tudnék üzemeltetni, sem technikai sem emberi akadálya nincs. Persze, az internetkpcsolat azért kell :)

DeadBodiesEverywhere 2012.08.24. 18:43:37

@Nem Penny hajója: nem, Mo-on sajnos nem... Vhogy nem bíznak az otthoni munkában. Pedig otthonról sokkal kényelmesebb, jobb az internet, jobb a hely (én szabályozom a klímát), én takarítom ki a WC-t és nem kerülget a hányás ha be kell mennem, mert vmi tajparaszt kollégám összeszarta, stb.

Ja, és persze nagyobb kedvel is kezdek neki mint 40 perc utazás után bent az irodában...

ogelo · http://www.fidelity.hu 2012.09.11. 13:04:18

@DeadBodiesEverywhere: Ó igen! 40 perc BKV a legjobb demotiváló reggelente. :-)

DeadBodiesEverywhere 2012.09.11. 13:41:46

@ogelo: ha mákod van, de van aki 1,5 órát döglődik a tömegközlekedésen vagy a kocsiban a dugóban :-(

Mbraun 2012.10.03. 22:35:36

Pesten tobb a penz, es a lehetoseg. Aki nem hiszi, probalja ki. Ha meg koltozni kell, szerintem nem mind1 hogy Pestre movingolsz vagy Debrecenbe. A fent emlitett cegnek erdekes elgondolasa van a toborzasrol. Egy telefonos interju es a face to face interju kozott kozel 3 honap telt volna el (masik melo bekoszont). Kozben a "pesti" amerikai ceg alatt 5 koros interjut lezavartak 3 het alatt.

A blog támogatója:

itsh_logo.png

I <3 LiveIT

Kommentek

süti beállítások módosítása