Live IT - Ami a szívemen, az a gépemen

Ami a szívemen, az a gépemen

2013. június 19. 09:06

IT visszatekintés. Mi történt az elmúlt hónapban?

TFS

Az informatika világa hihetetlen fejlődést mutat, ezért is nagyon nehéz lépést tartani vele és minden információnak a birtokába jutni. A most debütáló rovatunk azt a célt szolgálja, hogy a mindig aktuálisan elmúlt hónap legérdekesebb informatikai híreit ossza meg Veletek, hogy ne maradjatok le semmiről, ami az IT világban igazán fontos :)


Közösségi média

A közösségi média területének elmúlt havi nagy híre volt, hogy immár a Facebookon is lehet hashtageket használni. Az eddig csak Twitteren, Instagramon és hasonló mikroblogokon használatos jelzők arra jók, hogy bizonyos témákat kössenek össze, így az aziránt érdeklődőknek immár nem kell ismerősök és oldalak ezreit átfürkészni ahhoz, hogy információt szerezzenek adott témakörben, elég csak az adott hashtagre kattintani vagy keresni és máris megkapunk mindent, ami a Facebookon szerepel róla és persze előzetesen fel lett taggelve. Kicsit késői megjelenés ez a világ legnagyobb közösségi site-ján, mondhatni már idejétmúlt is talán, de azért örömteli is egyben, hiszen könnyebb lesz így eligazodni, főleg azoknak, akik mindenképpen a Facebookon keresztül szeretnének informálódni.

facebook_hash.jpg

Amerika és a lehallgatási botrány

Edward Snowden, az Amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség egyik volt alkalmazottja olyan tüzet csiholt az amerikai kontinensen, amit az már régen nem látott és kiteregette a szennyest azokról az amerikai kormányokhoz kapcsolódó szervezetekről, akik szerinte minden bizonnyal gyanúsíthatóak azzal, hogy nem csak a telefonvonalakat, de az internet nagy részét is felügyelik és lefülelik, ergó a híresen szabad és demokratikus kontinensen már senkinek nincs egy szava sem anélkül, hogy azt valaki lehallgathatná, vagy elolvashatná. Az ügyet kirobbantó Snowden a biztonság kedvéért Kínába menekült, ahol a jogi procedúrák miatt több hónapig is tarthat a kiadatása, úgyhogy a kialakult helyzetben a közben vizsgálódni kezdő Európai Unió mellett, Kínai is fontos szerepet fog kapni. A net népe is reagált a megjelent hírekre természetesen és elkezdte magából ontani az Obama lehallgatja a telefonod és elolvassa az emailjeid típusú meme-eket.

obama_justin.jpg
Justin Timberlake inkább magától megmutatja

Megjelent az iOS 7

A lassan már csak az Android és Samsung nyomvonalán futkorászó Apple megjelentette legújabb mobil-operációs rendszerét, az iOS 7-et, melyben az Androidról már jól ismert megosztásokkal kapcsolatos újítások mellett új, autóba integrálható funkciókkal (amennyiben ezt az adott jármű is támogatja persze), frissített, az operációs rendszer szinte minden alapszolgáltatását érintő design-nal és widgetekkel és a tolvajok kedvét elvevő Find my iPhone funkcióval, ami iCloudon keresztül képes lockolni a telefont, amit hiába törölnek, vagy frissítenek, csak a megfelelő Apple fiókkal lehet újból feloldani.

ios7.jpg

A ZTE és a 400 Gbps

Ahogy nő az adatok mennyisége, legalább annyira nő a minél könnyebb hozzáférhetőségre való igény is. Míg 15 éve egy 700 megabájtos AVI a maga sztereó hangjával maga volt a mennyország, manapság egy 4 gigás 720p-s AVI-n is talál hibát a "szakértő" szem, úgyhogy már most sokan hajlanak az akár 40-50 gigán terpeszkedő filmek letöltésére is, persze ez egy mai, átlagos itthoni interneten szó szerint gigászi feladat lehet, még ha a türelem szobrát is meg lehetne mintázni a felhasználóról. A ZTE eddig is élen járt a különböző kommunikációval kapcsolatos technológiai újításaival és bár sokan a telefonjaikról ismerik őket, szerencsére nagy szerepet vállalnak az adattovábbítással kapcsolatos fejlesztésekben is. A közelmúltban ennek köszönhetően sikerült elérniük az adattovábbítás új mérföldkövét, a 400 Gbps-os sebességet, amit egy 5.100 km hosszú optikai hálózaton sikerült abszolválni. Ez azt jelenti, hogy az a bizonyos 50 gigás film, 1 másodperc alatt érkezne meg hozzánk, ha ilyen hálózatra lenne kötve az otthoni gépünk és a filmet nyújtó szerver is át tudná küldeni ennyivel a Vissza a jövőbe 3. részét.

bttf3.jpg

400 gigabit per secundum Marty, 400!


Beteg előtt mindig moss kezet

Amerikában évente körülbelül 30 milliárd dollár pluszköltség és 100.000 haláleset kapcsolódik ahhoz, hogy az egészségügyi dolgozók nem ügyelnek kellőképpen a higiéniára. A dél-karolinai Summerville Medical Center a belső fertőzések és biológiai szennyezések megakadályozására egy újfajta rendszert dolgozott ki AgileTrac RTLS (Real-Time Location System) néven, mely naponta 5.000 ponton képes rögzíteni az egészségügyi dolgozó aktuális helyzetét. Az így nyert adatokból meg lehet nézni, hogy ki az a dolgozó, aki rendszeresen mos kezet a betegekkel való kapcsolatteremtés előtt és kik azok, akik egészségügyi veszélyforrást jelentenek nem csak az ápolásra szoruló emberekre, hanem a munkatársaik számára is. A North Shore University Hospital ennél is messzebbre ment: mozgásérzékelős kamerákat szerelt fel a kórtermekben, amik az így rögzített képet Indiába az Arrowsite nevű online megoldásokat szolgáltató cég főhadiszállására továbbítják, ahol sosem nyugvó szemek figyelik, hogy melyik dolgozó nem mosta meg a kezét a beteg ellátása előtt. Arról nem szól a fáma, hogy a renitensek milyen büntetést kapnak, de valószínűleg a nádpálca után kezet kell mosniuk, már csak a gyakorlás végett is.

handwashing.gif

 

Címkék: mobil,érdekes,operációs rendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://liveit.blog.hu/api/trackback/id/tr485367108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.06.19. 13:59:57

Eléggé eseménytelen hónap volt az összeállítás alapján.

A blog támogatója:

itsh_logo.png

I <3 LiveIT

Kommentek

süti beállítások módosítása