Live IT - Ami a szívemen, az a gépemen

Ami a szívemen, az a gépemen

2013. július 12. 09:49

Nyaralás - Mit (ne) vigyen magával az IT-s?

TFS

Itt a nyár, aki tud, az nyaralni megy, hogy kipihenje az elmúlt 12 hónapban rászakadt specifikációt, kódsort, buglistát vagy test case-t és megpróbál kikapcsolódni. Egy informatikusnak persze ez nagyon nehéz, hiszen csak akkor érzi magát jól alapvetően, ha körbeveszik a kedvenc kütyüi és nem hogy csak árad, de egyenesen ömlik felé az információ. Ez nem csak az IT-snak nagy probléma, hanem a környezetének is, mert bármilyen messze is megy és bármilyen távol kerül a civilizációtól a nyaralás 40%-ában arra fogja pazarolni az idejét és energiáit, hogy a tudás iránti éhségét csillapítsa. Van-e jó megoldás arra, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon? Ha az alábbi megoldásokat követitek, talán igen.

working_on_the_beach.jpg

A Hős nyaralni megy - Egy hét technikai magány

A lehető legjobb, de kezdetben legfájdalmasabb megoldás. Ahhoz, hogy ezt elérhessük a nyaraláson, nem kell mást vinnünk magunkkal, mint a nagy semmit. Az okostelefont ilyenkor érdemes lecserélni egy mindent kibíró 3310-esre, ami több szempontból is áldásos döntés: Egyrészt nem fognak zavarni az emailek, nem fogja bedönteni a családi kasszát, ha ellopják, majdnem egy hétig bírja az akkumulátora és önvédelmi célokra is kiválóan használható. Fontos, hogy tényleg csak ennyi kütyüt vigyünk magunkkal, notebook, táblagép és egy minimálisan is, de okos telefon, már boríthatja a projectet. Persze mindig lesz a közelben egy netkávézó, ami foggal és körömmel próbálna berántani minket, de szerencsére jól tudjuk, hogy a keyloggerek és rosszul beállított tűzfalak világában sehova sem szabad beírni a jelszavunkat, ami nem a saját gépünkön van, azt meg azért csak ki lehet bírni egy hétig, ha nem olvassuk az index.hu-t.

Pro: Nincs adatroaming díj | Nincs szállodai wifi díj | Nem tűnünk el a család és a barátok elől, akikkel nyaralni mentünk | Nem utál minket senki

Kontra: Nem tudunk semmiről semmit, a világ megszűnik létezni | Nincs Facebook | A legösszetettebb technikai eszköz a fényképezőgépünk lesz, aminek órákig képesek leszünk bámulni a menüjét | A seed arányunk annyira visszaesik, hogy a torrent társadalom elé soha többet nem merünk lépni

Nokia-3310-02.jpg

Csak ha muszáj - Informatikus alapkiszerelésben

Ha mégsem szeretnénk a nyaralás alatt lemaradni a legfontosabb dolgokról, akkor érdemes egy okosabb telefont is vinni magunkkal, lehetőleg olyan előfizetéssel, ahol az adatroamingra nem megy rá a fürdőnadrágunk. Másik okos megoldás lehet, ha a célországban (persze ha külföldre megyünk) veszünk egy helyi SIM-et, amin megfelelő mennyiségű adatforgalom van. Ez egy pár ezer forintos megoldás amivel rengeteget spórolhatunk, persze alapfeltétel, hogy független legyen a telefonunk, úgyhogy ha függő telefonnal akarunk egy ilyen megoldásnak nekivágni, előtte érdemes itthon függetleníteni (és felkészülni arra, hogy az esetelegesen meglévő garancia ezzel ugrott is). Emailre, némi közösségi médiára vagy a céges fiók elérésére tökéletes megoldás, de már ennyi is pont elég ahhoz, hogy tönkretegye a nyaralást...

Pro: A fontos dolgokról nem maradunk le

Kontra: A fontos dolgokról már könnyen lemaradunk (a nyaraláson)

sasung-galaxy-note-2.jpg

Lehet, hogy esni fog az eső - Jó kifogás sose rossz

Ahol elfér egy okostelefon, ott már elfér egy tablet is, ha elfér egy tablet, azon elfér már néhány játék és film, megy a net is, miért ne tennénk hát be a csomagba, egyszer biztos jól fog jönni, ha esik az eső. Tévedés, nem fog jól jönni, ne tegyük be a kofferba. Ha tényleg infókra vágyunk, ott a mobil, azzal sem maradunk le semmiről de pont annyira lesz kényelmetlen rajta netezni, hogy inkább a normális, nyaralásos kikapcsolódásokat választjuk. A tablet helyett egyébként érdemes olyan régen nem látott dolgokat a kofferba tenni, mint a magyar vagy franciakártya, dominó, torpedó vagy bármilyen más társasjáték, higgyétek el, jobban össze fogja hozni a családot, mintha Need for Speedeznénk esténként :)

Pro: Véglegesen elvághatjuk magunkat vele a világtól

Kontra: Tényleg nem fogunk nyaralni | Ha ellopják az igen sokba tud fájni

tablet.jpg

Ágyúval verébre - az elszánt és megdönthetetlen informatikus

Igen, a notebook. Ha totálisan el akarunk szúrni egy nyaralást, akkor vigyünk magunkkal, lehetőleg pótakksival, így elkerülhetjük a váratlan lemerülést és az ezzel járó idegeskedést is. Indulás előtt tömjük meg filmekkel, nem baj, ha olyan sorozatot teszünk rá, amit már láttunk, ha legalább 4 évad ott lesz, akkor tuti elkezdjük elölről nézni. Kizárólag olyan szállodát válasszunk, ahol a szobában wifi és légkondi is van és a garantált sávszélesség legalább 80 megabit / sec. Fontos, hogy ilyen esetben okostelefon és tablet se legyen nálunk, mert akkor lehetőségünk van elhagyni a biztonságot nyújtó szobát, úgyhogy tényleg ügyeljünk arra, hogy csak notebook legyen nálunk.

Pro: Minden információ a miénk, nem maradunk le semmiről | Megmarad a seed arány

Kontra: A családunk elhagy minket, a barátaink elfelejtik, hogy hogy néz ki az arcunk | Forever alone

notebook.jpg

Konklúzió

A fenti összeállításból kitűnik, hogy mit érdemes és mit nem érdemes magunkkal vinni a nyaralásra. Én mint technikai megszállott jól tudom és sajnos tapasztalom is, hogy mennyire el lehet szúrni akár egy wellness hétvégét is azzal, hogy a zsebünkben figyel egy okostelefon. Az is fontos viszont, hogy milyen programokat és úticélt választunk. Ha punnyadós napozós lesz a nyaralás, akkor könnyebben fog minket magával rántani a kibertér, de ha a szabadságunkat egy fesztiválon töltjük, akkor nem fogunk veszélyben lenni a készülékein mellett, sőt, egy jó kamerával felszerelt telefon, fesztivál-programfüzettel és GPS-szel igazi főnyeremény lesz majd és itt is ahogy mindenben: érték a mérték, úgyhogy erre mindig figyeljünk oda és sose feledjük: A technikai és az információk megvárnak minket és ha végre eljutottunk oda, hogy elszakadhatunk ezektől egy hétre, akkor élvezzük ki annak minden percét, mert ez az időszak legalább egy évig nem tér vissza, a netezésre meg ott lesz az elkövetkezndő 355 nap. Egy dolog persze azért nagyon fontos és azt tényleg ne hagyjátok otthon: a töltőt :)

charger.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://liveit.blog.hu/api/trackback/id/tr125401167

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.07.12. 10:52:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BitPork 2013.07.12. 22:35:34

Ahan...és akkor én mi vagyok , ha s3, tablet és a teljes rig is jön velem mindig a Balcsira?

nitro1 2013.07.19. 20:12:10

@BitPork: Területi képviselő? :-)

A blog támogatója:

itsh_logo.png

I <3 LiveIT

Kommentek

süti beállítások módosítása