Live IT - Ami a szívemen, az a gépemen

Ami a szívemen, az a gépemen

2013. augusztus 21. 11:08

Az Übi nagy dobása - Érintőkijelző, bármiből

TFS

Két évvel ezelőtt jelent meg egy videó egy srácról, aki egy hatalmas LCD kijelzőn játszott egy arra fejlesztett Star Wars játékkal. Amikor először megláttam, akkor ujjongva és sikítva álltam fel a székből és csak annyit tudtam, hogy nekem ez a technológia kell. A szám széle persze némi infógyűjtés után lekókadt, mivel egy speciális projectről és egy speciális kijelzőről volt szó, ami számomra gyakorlatilag elérhetetlen és megfizethetetlen. A koncepciót az Electronic Visualization Laboratory álmodta meg és hozta létre Fleet Commander néven.

Maga az ötlet persze  nem új, már egy évvel előtte is voltak ilyen jellegű próbálkozások, igaz, akkor a projectort vetették be, mint megjelenítő eszközt. Az alábbi videón azt láthatjuk, ahogy a készítők a Google Earth-öt manipulálják vele egy USB-s megoldás segítségével, ami úgy adja vissza a kézjeleket, mintha egér lenne (sajnos arról, hogy ezeket a jeleket hogyan "látják", nem szól a fáma), de az ÜBI-nek ez elég volt, hogy jó alapötlet legyen:

A fenti megoldás után 3 évvel ugyanis az ÜBI Interactive kezei között megszületett végre egy olyan megoldás, ami mindenki számára elérhető, feltéve ha rendelkezik egy projectorral, egy Kinect-tel és Windows 8 van a gépén. Eme szentháromság kell ugyanis ahhoz az innovatívnak már nem nevezhető, de roppant hasznos megoldáshoz, amit fentebb láthattunk. A készítők alapvetően az üzleti szektorra gondoltak célcsoport gyanánt, de valószínűleg az igazi felvásárlópiaca a geek-ből álló lakossági réteg lesz. Az ÜBI kizárólag a szükséges szoftvert árulja (egyéni felhasználóknak 149 dolláros áron), ami nem sok ahhoz képest, hogy szükség van egy projectorra, asztali PC-re, Kinect-re és egy Windows 8-ra és ezek ára tízszeresen meghaladja a szoftverét. A hardware beszerezéséről természetesen nekünk kell gondoskodnunk.

A promó videót attól függetlenül, hogy "mennyire jó cuccról" van szó, elég butára és üzletire fogták, egy Powerpoint, Google Earth és Angry Birds manipulálásnál többre nem futotta benne (a videót készítő marketingeseiket valószínűleg 1970-ből hozták időgéppel), pedig annyi, de annyi érdekes és izgalmas dolog bemutatására lett volna lehetőség. A rendszer bármennyire is csodálatos, sajnos egy félkarú óriás a Windows 8 miatt, illetve tovább nehezíti a használatát, hogy csak azokkal a szoftverekkel működik zökkenőmentesen, amit kifejezetten a Windows 8-ra és annak touch funkcióira lettek optimalizával. Azt, hogy ezekből a szoftverekből mennyi van jól tudjuk, úgyhogy amíg be nem lopja az app magát a háztartásokba vagy az elszánt játékfejlesztők szívébe, addig tényleg csak PowerPointozni fogunk tudni és nem lesz jó másra, minthogy az Asszonynak prezentáljuk a jövő évi nyaralás bulletpoint-jait. Az hogy ezzel StarCraft-ozunk, továbbra is egy szép álom marad, pedig már úgy beleéltem magam, hogy végre nem a gép előtt ülve, hanem egy hatalmas kijelző előtt állva fogom Zerg hordám az ellenbe küldeni. Persze ne legyünk ennyire borúlátókat, a technológia már adott és feltehetően nem kell sokáig várnunk ahhoz, hogy elterjedjen annyira, hogy érdemes legyen rá fejleszteni, az pedig bizonyos, hogy ez a cucc a "Shut up and take my money" kategóriába tartozik. Ha még több infóra vagytok kíváncsiak, vagy szeretnétek megrendelni a szoftvert, kattintsatok ide.

Címkék: érdekes,hardver

A bejegyzés trackback címe:

https://liveit.blog.hu/api/trackback/id/tr735469293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blog támogatója:

itsh_logo.png

I <3 LiveIT

Kommentek

süti beállítások módosítása