Live IT - Ami a szívemen, az a gépemen

Ami a szívemen, az a gépemen

2013. szeptember 10. 13:37

A Facebook svédországi adatparkja - környezettudatosság felsőfokon

TFS

Lassan a végéhez közelít a Facebook új, európai adatparkjának építése, úgyhogy itt az ideje, hogy egy kicsit többet is megtudjunk arról az informatikai projectről, ami a technológiai vívmányokat úgy volt képes kompromisszumok nélkül megvalósítani, hogy közben a természeti összhangot is kiemelten figyelembe vette. Az adatközpontot a svédországi Lulea-ban kezdték építeni még 2011-ben, ami kb. 100 kilométer távolságra fekszik az északi sarkkörtől. Annak, hogy ezt a területet választották több oka is volt: egyrészt a hideg klíma tökéletes hűtésként funkcionál a szerverparknak, ami bődületes mennyiségű hőt termel, a másik vonzó tulajdonsága a területnek a helyi vízierőmű volt, ami kétszer annyi energiát képes előállítani, mint az egyik legnagyobbként számon tartott Hoover-gát (előzetes számítások szerint a parknak kb. 120 MW energiára lesz szüksége). A harmadik indok pedig az európai elhelyezkedés, melynek hála felgyorsulhatnak a Facebook response time-ok az Unió területén is.


facebooks_data_center_on_the_edge_of_the_arctic_circle_24.jpg

Az esetleges áramszünetre is felkészültek a mérnökök, ezért mindegyik blokk kapott egy-egy (összesen 14) diesel üzemű generátort, ami összesen 40 MW energiát tud összehozni, ha a körülmények úgy kívánják. A teljes terület egyébkén 28.000 négyzetméteren fekszik és a svéd klímának hála minden évben 8 hónapig tudja úgy hűteni magát, hogy ahhoz bármilyen erőforrást vagy echte klímaberendezést kellene használnia.

facebooks_data_center_on_the_edge_of_the_arctic_circle_10.jpg

facebooks_data_center_on_the_edge_of_the_arctic_circle_19.jpg

facebooks_data_center_on_the_edge_of_the_arctic_circle_13.jpg

Maga a módszer egyébként nem új keletű, a Google már régebben is sikerrel próbálkozott ilyen megoldásokkal, mikor 2009-ben egy régi papírgyárat vásárolt meg Finnországban és alakította adatparkká az ottani széljárást kihasználva hűtés gyanánt. Noha  a Facebook nem említett árat, a helyi hivatalos szervek kb. 760 millió dollárra (172 milliárd forintra) taksálják a beruházást, amire nagy szükség van, hiszen óránként több milliárd feltöltést, státuszváltást, kommentet és egyéb, Facebookos felhasználók által gyártott tartalmat kell kiszolgálniuk.

facebooks_data_center_on_the_edge_of_the_arctic_circle_05.jpg

facebooks_data_center_on_the_edge_of_the_arctic_circle_20.jpg

facebooks_data_center_on_the_edge_of_the_arctic_circle_01.jpg

A létesítményben persze nem csak szerverek és a stilszerűen hőn vágyott hűtés lesz, hanem irodák tömkelege is, amit a szerverekkel ellentétben fűteni kell majd. Az építők ezt a problémát is nagyon furfangosan oldották meg: a fűtésről a rackszekrények és szerverek fognak gondoskodni és az általuk termelt hőt fogják az irodákba vezetni.

facebooks_data_center_on_the_edge_of_the_arctic_circle_09.jpg

facebooks_data_center_on_the_edge_of_the_arctic_circle_06.jpg

facebooks_data_center_on_the_edge_of_the_arctic_circle_15.jpg

Mint láthatjuk a beruházás rendkívüli összegeket és több éves munkát emészt fel, de bízunk benne, hogy mindamellett, hogy anyagilag megtérül, a környezet is profitálni fog belőle legalább annyit, hogy nem lesz a létesítmény a terhére. Annyi bizonyos, hogy a jövőben kizárólag ilyen megoldásokkal lehet majd operálni és megelőzni azt a klímaváltozást, ami már most arra kényszeríti az óriásvállalatokat, hogy a szerverparkjaikat hósapkák közé telepítsék. Most pedig mindenki tegye fel magának azt a kérdést, hogy az Ő munkahelye van-e ennyire környezettudatos? A válasz remélem mindenkinél az lesz, hogy igen :)

Címkék: hardver,sztori,szerverpark,Facebook

A bejegyzés trackback címe:

https://liveit.blog.hu/api/trackback/id/tr105505777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blog támogatója:

itsh_logo.png

I <3 LiveIT

Kommentek

süti beállítások módosítása