Live IT - Ami a szívemen, az a gépemen

Ami a szívemen, az a gépemen

2012. szeptember 07. 09:33

A PC-s játékok evolúciója

TFS

Mindenki ajánlom az alábbi remek kis videót, az "öregeknek" a nosztalgiázáshoz, a fiatalabbaknak pedig azért, hogy lássák, hogy miből lett a cserebogár. Érdekes, hogy a "régebben minden jobb volt" elv alapján, a régi játékok sokkal szórakoztatóbbak voltak, emlékszem, hogy egy-egy C-64-es játék anno hetekre le tudod szögezni a TV elé, manapság jó, ha egy fél órát elprüntyögök valamivel és legalább ennyi időre le tud foglalni. Talán azért van így, mert akkoriban a silányabb grafika és kevesebb lehetőség mellett, inkább a fantáziánk működött, mintsem a játékélmény, így adva sokkal többet, mint a manapság a nyakunkba és szemünk elé zúdított akció, amiben lassan már csak kívülálló bámészkodók vagyunk.

Ti ezek közül melyikkel játszottatok és melyik volt a No. 1? :)

A bejegyzés trackback címe:

https://liveit.blog.hu/api/trackback/id/tr844735323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabking 2012.09.07. 09:48:43

a videóban szereplő játékok 80 százalékával játszottam.. :-)

ekszternál 2012.09.07. 12:55:39

Hehehe dejo. Érzem öregszem, főleg a régiekkel toltam, a CS utan mar sok az ismert de általam nem játszott jatek. Humm van mit behozni. Viszont ami rendkívül felviditott a macskas jatek a videó elején, kereszt anyám irodájában játszottam vele kis lurkokent :))

hunter84 2012.09.07. 16:10:16

Half-Life 1. Nagyon nagy hatással volt rám az a játék, imádtam a hangulatát.

Ezen kívül nekem még a Resident Evil 2 is hosszú-hosszú órákra lekötött, főleg hogy mindkét szereplővel lehetett ún. A és B módot is játszani, így máshogy alakult a sztorija a játéknak. Ezt hiányoltam is a videóból.

Ma meg? Olyanok a játékok, hogy jó-jó meg szép a grafika, csak éppen nincs igazi, napokra a képernyő elé ragasztó hangulatuk. Végigtolod azt' csá, megy a polcra.

A nép fia 2012.09.07. 17:51:08

Jól láttam, hogy egy autós játék sem szerepelt? Nagy kár. Ez az egész nagyon ráfeküdt az FPS- és az RTS-ekre (mármint kb. a felétől).

Speedro 2012.10.11. 09:45:42

Hohoooo....én sem vagyok egy matuzsálem, de a nagy részét ismerem! :) Emlékszem még C64en mennyit nyomtuk a Wizardot, vagy az Athletic nevű játékot, amivel kinyírtunk hetente egy joystick-ot :)Vagy a jó öreg Riverride repülős játék C64en vagy Atarin. :) De nem hiszem hogy manapság azért lenne a játékba fektetett idő/game arány rosszabb, mert az ölünkbe kapunk egy über jó vizuális orgazmust kiváltó virtuális "rielitit", és a kis neuronjaink On/Off kapcsolóját a 3 betűs változatra állítanánk. Gondoljunk csak bele! Régen nem volt ilyen széles a játékok palettája, és beszerezni a kívánt élvezeti cikket sem volt olyan egyszerű. Az emberek élvezték azt ami van. Emellett nem volt olyan hogy "Save Game". Kikapcsoltad a TV-t? Igen kölkök, régen még bizony katódcsöves brummogókon ment a móka. :) Na apám, másnap kezdhetted elölről! És nem bántuk. Illetve a mai játékok komoly és komplex storykra, történetekre alapulnak. Végig viszed a történet vonalat? Olyan mintha kivégeznél egy filmet. Becsukod a VLC Playert és soha rá sem nézel. Így van ez a játékokkal is. Megkaptad amire vágytál. Anno ez nem volt opció. Story? Az mi?:D Vagy ha volt? Annyira idióta volt hogy hallani sem akartunk róla! A lényeg a ponthajhászás volt, vagy hogy egy seggel hányadik pályáig jutsz el :)
Manapság is a sikerjátékok azok, amivel én is eltöltök akár 100-150 órát, és a hardcore gamerek még többet is, amik a story után kínálnak valami pluszt.
De a következő linket ajánlom figyelmetekbe :)
www.xtdos.com/?cat=3
Régi DOS-os játékok online emulálva, install sem szükséges hozzájuk :)
Pár kedvenc:
www.xtdos.com/?p=1079 - Lotus
www.xtdos.com/?p=664 - Blackthorn
www.xtdos.com/?p=1427 - Tiryan
www.xtdos.com/?p=1395 - Tomb Raider 1
www.xtdos.com/?p=1345 - Stunts
www.xtdos.com/?p=1183 - Quarantine (elég beteg) :D
www.xtdos.com/?p=1170 - Prehistoric
....

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2012.10.11. 09:47:32

@Speedro: Fú, a Quarantine-t de szerettem! :) Sokkal jobb és élvezetesebb volt, mint a Carmageddon, a Stunts meg alap, köszi a linkeket :)

Speedro 2012.10.11. 11:15:20

@Tomi from Space:
Igen az valóban egy végtelenségig nyúzható játék volt idegesítő időkorlát nélkül :)
De ha valakit még érdekelnek a hagyományosnak mondható, vagy hasonló nosztalgia érzést vissza adó játékok....ezek manapság is nagy támogatottságot éveznek. Nézzük csak az egyik legnépszerűbb online játék bolt és közösség oldalát. A Steamen most a lelkes és tehetséges játékfejlesztőket támogatják,a Greenlight-al (steamcommunity.com/workshop/about/?appid=765&section=faq) és a lelkes közösség leadhatja voksát hogy kinek a kreálmánya kerüljön értékesítésre, és így akár felfedezésre. Illetve egyre több Indie játék vált elérhetővé. :)

A blog támogatója:

itsh_logo.png

I <3 LiveIT

Kommentek

süti beállítások módosítása