Live IT - Ami a szívemen, az a gépemen

Ami a szívemen, az a gépemen

2013. július 19. 10:03

Hogyan szórakoznak az informatikusok?

TFS

Sokan hihetik azt, hogy az informatikusok befásult életunt, minden kreativitástól mentes és egész nap csak a gép előtt ülő emberek, pedig ha tudnák, hogy mi, IT-sok mennyire nyitottak vagyunk a szórakozásra sokan meglepődnének. A szórakozás persze relatív, magam is sokszor elgondolkodtam azon, hogy normális dolog-e egész nap a gép előtt ülnöm és megpróbáltam olyan tevékenységeket, amit úgy általában a nem informatikusok szoktak csinálni és bevallom, hogy elég nehezen ment, ettől függetlenül minden olyan mókában részt veszünk, mint a nem kockák, csak mi igénybe vesszük a technika segítségét is.

Filmezés

Egy nem informatikus ha filmezni akar akkor mit tesz? Moziba megy. Miért? Mert vetítővászon van, profi hangrendszer, nagy kép és pattogatott kukorica. A nem informatikusnak otthon amúgy sincs technológiája ahhoz, hogy igazi mozis élményt kapjon, jellemzően 82 centis LCD TV-k biztosítják a Barátok Közt vetítését. Az informatikus ennél elszántabb, a mozi rendszerint messze van, 2-3 kilométert kell menni egy filmért ennyi pedig már nem mindig fér bele, ezért az IT-s keményre veszi otthon a figurát: Projector és minimum egy Logitech Z906-os THX-es minősítésű hangrendszer. Persze mondhatnánk, hogy ez igen drága megoldás, hiszen egy normális házimozi projector 140.000 forinttól kapható, a Logitech pedig perpillanat nem adja 75.000 forintnál olcsóbban a Z906-ot, de ha összevetjük ezt a mozijegyek árával és a barátnő belépőjével is, akkor kiszámolható, hogy a 65. filmezés már ingyen fog menni a nappaliban és a popcornt kell már csak hozzá kifizetni, ami a boltok polcairól negyed áron elérhető. Amit meglehet még így spórolni az a többi néző interakciója, ami valljuk be: priceless.

mozi.jpg

Murphy mozi törvénye az informatikusokat nem érinti

Sport

Minden apa arról álmodik, hogy a fiából egyszer híres és elismert sportoló lesz és emberek tömegei fogják majd skandálni a nevét a világ leghíresebb stadionjaiban, aztán az első konzol vagy PC vásárlása után hamar kiderül, hogy ez csak hiú ábránd marad és valahol, valaki, egy párhuzamos univerzumban jól döntött azzal, hogy nem vette meg a PS3-at. Szerencsére ennek vége, elindult egy igen furcsa, bár üdvözítő trend, ami egyelőre csak Dél-Koreában él igazán: Az E-Sport. Anno a Starcraft-tal indult, ami akkora népszerűségnek örvendett a keleti országban, hogy idővel kilépett a LAN party-k árnyékából és egyre inkább feltűnt a hétköznapi életben, olyannyira, hogy bajnokságok szerveződtek köré, amiket a TV is elkezdett közvetíteni. Manapság akkora üzlet van benne ott, mint az USA-ban az élsportokban, rengeteg gyártó és szponzor áll a játékosok mögött, vagy keresi azok kegyeit, akik igazi sztároknak számítanak az országukban, ennek minden velejárójával együtt. Mint minden trend, idővel ez is át fog szivárogni nem csak a tengerentúlra, de a kis hazánkba is, úgyhogy ha valaki azt szeretné, hogy a gyerekéből egy elismert kattintgató bajnok legyen, ideje elkezdeni az edzést valami szuper játékkal. Itthon is vannak egyébként a PC mögül kitört, a játékuk alapján elismert sportolóink, kiváló példa erre egyik autóversenyzőnk, akit anno úgy fedeztek fel, hogy rendkívüli módon játszott az egyik rally szimulátorral és amikor próbaként átültették egy igazi rallyautóba, kiderült, hogy abban is nagyon jól teljesít. Kitaláljátok, hogy ki Ő? :)

fifa.jpg

A sportimádók kihagyhatatlan FIFA-ja

Bulik

Hétvégente emberek százezrei töltik meg hazáink éjszakáit és szórakoznak, ahogy csak tudnak. Nincs ilyenkor hiány sem a zenében, sem az alkoholban és a társasági élet is felpezsdül, új ismeretségek és barátságok szövődnek és a kapcsolati háló megállíthatatlanul növekszik. Az informatikus ezzel ellentétben mit csinál péntek és szombat este? Otthon ül. Bulizik? Nem. De, csak máshogy! Gyakorlatilag ugyan azt csinálja, mint az átlagember, csak alkohol, hangos zene és tömeg nélkül. Péntek este ugyanis felduzzadnak a chatszobák, hirtelen megugrik a játékszerverek terhelése, raid-ek indulnak a WoW-on és a torrent kliensekbe csak úgy elkezdenek bepotyogni a letöltendő játékok, filmek és zenék. Persze ez eléggé távol áll az alapértelmezésben vett bulizástól, de ha a buli definícióját emberek csoportos és együttes, közös érdeklődés alapján kialakított szórakozásának tekintjük, akkor nagyon is buliról van szó. Ami még érdekes, hogy az informatikus buli jellemzően tovább tart, mint a szórakozóhelyes, hiszen egy elhúzódó csata, vagy online vita simán kitart reggel hatig, amikor az éjszaka diszkós vitézei már régen alszanak.

sims.jpg
Tipikus amcsi medencés party Sims-éknél

Egyéb hobbik

Persze nem csak a 3 fent említett elfoglaltság létezik, ahány ház, annyi szokás és ahány ember, annyiféle hobbi. Az informatikusoknak is rengeteg hobbija van, annyi, hogy ezek nagyon nagy részét a számítógép segítségével élik ki. Vannak akik komplett, létező vidékeket vagy városokat húznak fel a manapság igen népszerű virtuális világban: a Minecraftban (amit szokás mostanság a felnőttek LEGO-jának hívni), de van olyan ismerősöm, aki a Second Life-ban "asztalos" és hobbiként bútorokat gyárt ebben az online játékban, amiket aztán később elad - valódi pénzért. A számítástechnika mint láthatjuk teret ad szinte bármire és mindent megtudunk csinálni egy PC előtt is, amit a "való világban". Esténként én is sűrűn cseppenek bandaháborúkba a Grand Theft Auto IV. részének hála, de a hobbijaimra szánt időm nagy részét leginkább a zeneszerzés teszi ki, amit szintén a PC-m segítségével csinálok. Sokan úgy gondolják egyébként, hogy az ilyen számítógép előtt űzött hobbik nem teljes értékűek, mivel az ember egy helyben ül, mered egy monitorra és nem csinál semmit, ami persze nem igaz, mert informatikusaink ilyenkor 150%-on járatják a processzoraikat és leginkább azt a képességüket veszik igénybe, amiről nagyon sokan úgy gondolják, hogy Nekik nincs is: a fantáziájukat.

minecraft.jpg
Tökéletes LEGO-város Minecraft módra

Címkék: érdekes,játék,sztori

A bejegyzés trackback címe:

https://liveit.blog.hu/api/trackback/id/tr685413537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csokáv 2013.07.19. 10:59:02

Illetve humortalan és általánosító cikkeket is írnak. :P Get a life.

2013.07.19. 12:00:12

Igen, vannak ilyenek is, ezeket kockának hívják :/

Az igazán jó informatikus igényes magára, környezetére és emberi kapcsolataira is!

2013.07.19. 13:11:10

A "nem kocka" "nem informatikusok" attól kreatívak, hogy ostobaságokat találnak ki néhány perc vagy óra alatt, amit aztán az informatikusokon próbálnak behajtani pár nap alatt, majd döngetik a mellüket, hogy mennyire kreatívak és okosak voltak, pedig egyik se...

afazekas 2013.07.19. 14:03:53

2nd Life, Sims, GTA, Minecraft: mainstream vackok. Ezekkel casualok meg kiskölkök játszanak...

BKV reszelő 2013.07.19. 20:10:58

Maradjunk annyiban, hogy igazi infós csak doom, quake, duke3d, MOH, CoD, stb. játékokkal játszik. Az ellenfél mindig a user.

A blog támogatója:

itsh_logo.png

I <3 LiveIT

Kommentek

süti beállítások módosítása