Live IT - Ami a szívemen, az a gépemen

Ami a szívemen, az a gépemen

2012. szeptember 10. 06:51

Windows Vs. Linux - az értelmetlen harc

TFS

Amikor megkaptam az első PC-m Linux híjján a 3.11-es Windows for Workgroups Windows-verzió kúszott fel először a gépemre, ami a kor kívánalmainak bőven megfelelt, Alatta dübörgött a 6.22-es DOS, ment az autoexec.bat és config.sys hekkelés, úgy szabadítottam fel a konvencionális memóriát, mint elszánt partizán a nyomorba döntött népét. A memmaker napi szinten futott és A4-es lapokat írtam tele különböző trükkökkel, amivel az EMS memórián is lehetett még rúgni egyet. Ekkoriban 8 megabájt RAM-mal én voltam a király, aztán a Windows 95 megkérte az árát és a 16 megabájt RAM-ot, úgyhogy nem volt mit tenni, be kellett ruházni. A RAM-ok mérete aztán dinamikus növekedésbe kezdett, jöttek az újabb alaplapok és processzorok, megjelent a Windows 98 és elkezdtek szállingózni a Linux-os hírek is. Én nem voltam hajlandó a Windows frontról távozni, noha a Vista megjelenésével és a DOS echte eltűnésével érezni lehetett, hogy egyfajta elbutulási folyamat veszi kezdetét. Semmi kínlódás, semmi hekkelés, bekapcsoltam a gépet és a Windows megoldotta a többit.

i_love_windows.jpg

A sors közben úgy hozta, hogy egy olyan munkahelyre kerültem, ahol alapkövetelmény volt a Linux-os tudás, amiből nekem annyi volt mint börtönben a vészkijárat, ettől függetlenül felvettek és egy belső Linux képzés során próbálták belém szuszakolni amit a Linuxról lehet. A főnököm egy hét után megkeresett és megkérdezte, hogy hogy tetszik a Linux, amire én csak annyit mondtam, hogy "Ha visszamehetnék az időben, akkor megkeresném Linus Torvalds-ot gyerekkorában és kilökném a hintából". Ő ezen jót nevetett, de én nem igazán találtam szórakoztatónak, hiszen Windows-os GUI-n megtapadt IT-sként a command promt felért egy lakatlan szigettel. Aztán elkezdtem dolgozni.

A munka nagy része adatbázis hekkelés (PostgreSQL) és üzemeltetés volt, ebben stabil és hűséges társammá vált a Debian és kezdtem megszokni a sok pötyögést. Ahelyett, hogy a szemem előtt állt volna össze a kép, a fejemben állt össze. Már nem a képernyőn matattam, hanem az agyamban, újra megtanultam gondolkodni, technikai értelemben kreatívnak lenni, végre ismét használtam az agyam és ahelyett, hogy valaminek az eltolt vagy félregondolt funkcióit próbáltam felderíteni, valós üzleti és technikai problémákat kellett csak megoldanom. Amikor hazaértem első dolgom volt bekapcsolni a gépet (mint szerintem itt mindenkinek :) ) aztán jöhetett a Windows, mert itthonra az való. Ikonok, háttérkép, zene, csipogás, videók, otthon édes otthon :) Egy hű informatikus nem felejt, max új barátságokat köt és ezzel én is így voltam. A Windows megmaradt az én kis nyugodalmas GUI-mnak.

windows_vs_linux.jpg

A történet időintervalluma alatt persze dúlt a háború, informatikusok vesztek össze és fordítottak egymásnak örökre hátat, barátságok mentek tönkre és a Windows és Linux hívők vallási fanatikusokat meghazudtoló emberekké váltak. A két tábor istenítette a rendszerek alkotóit, a Linux volt az ingyenesség és közösségért tett áldozat mintaképe a Windows pedig maga a tökéletes üzleti siker. Közben a két rendszer fejlődött, egyre jobb és stabilabb lett és megtalálta a helyét a Világban. A Windowsból egy stabil otthoni oprendszer lett illetve egy, az irodai környezetet tökéletesen kiszolgáló keretrendszer, amit a fiúk és a lányok is könnyedén használnak, a Linux pedig megmaradt, mint megbízható és stabil platform a különböző üzleti megoldások számára, ahol inkább fontos a belbecs, mintsem a külcsíny. Belbecsből és stabilitásból pedig van bőven. Persze a Linux is megérezte, hogy nem feltétlen lenne jó, ha tartaná a megszokott promt-os vonalat, ezért a GUI is elkezdte kinőni magát, így költözött be az idősebb szülők nappalijába, internetezésre és filmezésre. Igen, egyre több IT-s tett fel Linuxot a szüleinek, mert emberi mulasztásokkal nehéz tönkre vágni és a vírusok sem ártanak Neki, így Maminak és Papinak évekig elkotyog egy Linux a PC-jén anélkül, hogy hozzányúlnánk, míg egy Windows-os desktopot ha nem ügyelnek rá rendesen, havonta kell karbantartani.

linux_desktop.jpg

A két operációs rendszer tehát így 2012 tájékán már megtalálta a helyét a Világban és elfoglalta azokat a PC-ket, ahova igazán való. A Linux Vs. Windows háború is elült talán és én is már csak azon háborodok fel kicsit, ha valaki lenéz azért, mert itthon Windows 7 fut a gépemen. Pedig, ha tudná, hogy a munkahelyi Debiant nem adnám oda semmiért... :)

A bejegyzés trackback címe:

https://liveit.blog.hu/api/trackback/id/tr164732504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spontan · http://erdekessegek.info 2012.09.10. 09:19:20

És aztán ott az Android is, ami ugye Linux, és elég sok ember ilyen telefont használ, miközben azt sem tudja, hogy mi fán terem a Linux, de nem is kell tudniuk, ha működik rendesen.

AUTÓNEPPER · http://autonepper.blog.hu 2012.09.10. 09:47:08

Nálam pont fordítva van:

Cégnél Windows,otthon Ubuntu Linux. :)
Mindkettővel elvagyok.

Tzupi 2012.09.10. 10:06:00

Ubuntu már teljesen korrekt általános felhasználásra. Stabil, gyors és nem kell vele szenvedni.

Nővérem laptopjára az került, mert nem volt anno rá win7 driver, és mára teljesen megszerette. 3 éve megy rajta probléma nélkül.

Von Eerlag 2012.09.10. 10:09:43

Otthon asztali számítógépen Windows 7-et, laptopon Mint-et, de cégnél Debian-t, meg CentOS-t használunk.

close_thread();
return 0;

felidegeltemmagam 2012.09.10. 10:40:04

Én sok Linuxot próbáltam és próbálok ki minden évben,hogy hová jutnak. De még mindig ott tartunk, hogy ha kicsit is többre kell, mint net vagy egy két alap dolog, akkor bele kell feküdni a terminálba. Tehát érteni kell hozzá.
A másik,hogy most épp a múlt héten feltettem vagy hat distrot...suse-től az ubuntu számos változatáig és valami driver szar miatt mindnél zúgott már telepítéstől a hangszóró és hatszor megfeszültem, bemeneteket tiltottam le, de valamiért nem sikerült megoldani. Így hát kúszott vissza a win 7. Úgy látszik örök kereszt lesz nekem, hacsak nem lesz pénzem osx-re.

satie · http://321.hu/sas 2012.09.10. 10:49:03

a w98 volt az otolsó w$-om, 10 éve csak Debian van minden gépen, szerveren és asztali célún is, egy dolog a biztonság, de sokkal kényelmesebb is :-)

Belagezapista (törölt) 2012.09.10. 11:37:30

@Tzupi:
"Ubuntu már teljesen korrekt általános felhasználásra."

Szerintem meg csak az volt, amíg be nem tették a felhasználóbarátnak nem igazán nevezhető Unityt.

Ugyanakkor a legtöbb disztribúció totál ajánlható kezdőknek is, ha szerencse is mellé áll, akkor nem azzal kezdődik a dolog, hogy valamilyen hardverhez nincs driver, vagy vadászni kell rá. Nem kell feltétlenül ismernie a bash parancsokat annak, aki csak alap dolgokat csinál.

Tzupi 2012.09.10. 11:41:18

@Belagezapista: Hm, jogos. Én meg az ez előtti felületet használtam, és raktam fel. Unityval találkoztam azóta, és nem volt szimpatikus túlzottan.

ikri 2012.09.10. 11:50:59

@Belagezapista: ráadásul a gnome3 is katasztrófa lett, csakhogy a unitynek még alternatívája se legyen. Ezzel a gyenge mac utánzat GUI -val meg gondolom az egyszerűbb lelkeket próbálják megcélozni, a képzelhetőség és áttekinthetőség régen nem szempont már.

Nálam edubuntu van telepítve, de csak mert a barátnőmnek ott érhető el néhány számára fontos alkalmazás. (mindazonáltal ő is sokszor tépi a haját az új featureöktől, mióta a 2010es rendszerének végleg megszűnt minden támogatása)

Szem 2012.09.10. 11:56:46

@ikri: tedd fel a Linux Mintet Mate desktoppal, és rögtön lesz egy támogatott Gnome2-es Ubuntud

ikri 2012.09.10. 12:14:01

@Szem: LinuxMinttel is ptobálkoztam, tetszett is nagyon (viszont azzal meg driver és hálózati szívás volt)

Ha jól emlékszem a 11est próbáltam ki, azóta többet nem kíséleteztem, mert az Suse 1.6os (!!!) grub telepítője teljesen kinyírta az MBR-t , biztonsági is adat partíciókat téve elérhetetlenné.

ikri 2012.09.10. 12:19:49

@Szem: de most , hogy mondod , úgyis tervezek némi hardveres upgrade-et, szóval lehet hogy a Mint lesz az első próbaüzem. Az edubuntu repói gondolom ugyanúgy elérhetetőek ehhez is, nem?

4hnwBToH 2012.09.10. 12:40:49

Nem létezik olyan alacsony fizetés, hogy a linuxra elfecsérelt órák helyett munkát végezve, ne jönne ki egy windows ára.

Tudom, hogy néhány megátalkodott perverz élvezetből csinálja, a fórumokon ők a leghangosabbak.

Nagyszülőknek mondjuk tényleg jó, amíg csak a böngészőre meg a ratyi libreofficera kell kattintani.

Belagezapista (törölt) 2012.09.10. 12:46:33

@ikri:
Én Debiant használok Gnome2-vel. Persze ez nem egy up to date rendszer.

Kubuntut is próbáltam, de nem győzött meg. Bár KDE végül is nem rossz.

beedoc 2012.09.10. 12:55:33

Linux Mint 12 forever. Lassan 7 éves laptomon gyors, szép, minden megvan, ami otthon kell, játszani nem szoktam, alkalmazástelepítője sztem jó. Driverekkel nem kellett nagyon vesződnöm, iphone-t is felismerte, a mobile internet telepítés nélkül megy. Libre Office elég, ha nem hyperprofi dokumentumokat akarsz, sztem MO-ban is van legalább500 funkció, amit nem használsz. Mint mondtam MINT. ;)

ikri 2012.09.10. 12:59:45

@4hnwBToH: egy átlagos office rabszolgának sincs sokkal többre igénye. Elpazarolt órák? Hmm. Legutóbb kb 14000 framet kellett (bash parancsokkal és pipeline-al) így-úgy átmahinálnom és rendszereznem. Ha Windows alatt kezdek bele, azóta is azt csinálnám darabonként, egyesével. (minden feladatra nem lehet célszoftvert írni) . Így viszont egyetlen linux bash parancs sor megcsinált nekem mindent alig egy óra alatt.

Bambano 2012.09.10. 13:02:06

@4hnwBToH: a legfontosabb szerverem uptime-ja most 716 nap. ennyi ideje nem dolgoztam vele. ennyi ideje kapok érte fizetést minimális munkával.

ma már csak az vergődik a linux ellen, aki az állását félti miatta. és csak az ilyen hangos winfanok miatt van még mindig rendszeresen flamewar.

2012.09.10. 13:15:59

Én mindig megpróbálok elnézni a Linux felé, de eddig a szervereken kívül a végén mindig bukta lett. Most utoljára egy kis Netbookra tettem fel egy (lagalább 5-6 fajta) Linuxot. Hátha az egyik megbirkózik a "tapipaddal" és a laptop tetejének lehajtásával és az utána következő életre keléssel. Történt, hogy a rajta levő Win7 Start az új kis SSD diszken nem működött az áthelyezés után, mert hogy a hardver változott. Na mondom nem baj, úgy is csak tévé előtti netezésre használjuk, mehet rá a Linux. Ubuntu, Debian, Kubuntu, Suse, Fedora stb... volt rajta, több verzió de egyik sem tudta maradéktalanul kezelni. Most a Kubuntu ragadt rajta, de mert feladtam. A tetejét nem lehet lecsukni, mert nem éled fel utána, és a tapi része sem olyan pöpec, mint a Winnel volt. Itt bent a melóhelyen elműködnek a RedHat linuxok, de úgy vagyok vele, hogy szervernek jó, mindennap ne lássam.

Bambano 2012.09.10. 13:31:18

@C16SE: rendes notebookot kell venni, akármin a linux se fut, ahogy a win se. Nekem a debian testing mindent megcsinál a notebookomon. lecsukás, felcsukás, stb. közben mobilinternet, wifi, minden megy.

a winfanok azt is el szokták felejteni, hogy beleöltek már 5-10 évet a winbe, és egy csomó dolgot rutinból megoldanak, hogy észre sem veszik. ugyanezekre a dolgokra nem hajlandók másik 10 évet áldozni linux alatt, mert a linux gagyi szerintük.

Fergio 2012.09.10. 13:41:52

@4hnwBToH:
Nem akarlak kiábrándítani, de programozóként 2 éve használom a Kubuntut, ingyenes virtuális gépként (virtualbox) fut benne egy Win7 - többek között - és azon kívül, hogy a Win7-et félévente vissza kell állítanom diszksérülés miatt (snapshotból kb. 2 perc) tökéletesen működik, és tökéletesen kiszolgál. Ezt csak azért írom, mert nem csak öreg mamik és papik számára használható a Linux. Ami egy hétköznapi embenek kell - böngészés, képnézégetés, doksiírás - maximálisan megfelel. Nem kell évente a vírusok miatt újratelepíteni, és nincs benne ordító programozói baki... (mint a Winsxs könyvtár és a benne lévő 6000 könyvtár és 14000 állomány 20 Gb-ozt használva az op. rendszer frissítései érdekében)

royslade 2012.09.10. 13:43:00

kérem a második kávémat

Gyuri58 2012.09.10. 14:38:25

Kedves Linux-barátok!
Nagy mértékben egyetértek a középen egyensúlyozó érvekkel. Magam is kipróbáltam sok változatot, de egy valamiben nem tudtam túljutni a nehézségeken. A Skype mikrofon kezelésével nem boldogult semelyik Linux. Ez lett a döntő érv a M$ mellett. Régebbi (Pentium 1-es) asztali gépre és újabb (kétmagos 3 GB-os memóriájú) notebook gépre egyaránt kudarcos volt minden próbálkozásom. Akadozva kezelte a mikrofont, így feladtam. Mi lehet az oka? Mi az esetleges siker titka? Kevésbé profiknak mit tanácsoltok ebben a témában?

Zsolt_ 2012.09.10. 15:04:00

Na és most jöhetnek az Apple-ösök :)

V8 2012.09.10. 15:18:24

@Gyuri58: A hangkezelés az egyik legproblémásabb terület Linux-on. Ez annak köszönhető, hogy nagyon sok hangrendszer van (tipikusan egymásra épülve, OSS, ALSA, PulseAudio, KDE-n régebben Arts, stb), és minden alkalmazás össze-vissza kezeli őket. Bár nem fejlesztettem soha ilyesmit, de ismerőstől tudom, hogy programozás szempontjából is szívás.

A skype-nak sokszor a stereo mikrofonokkal van baja (pl újabb laptopokon lehet ilyen), erre a legegyszerűbb megoldás, hogy az egyik csatornát le kell húzni 0-ra, és a skype-nak meg kell tiltani, hogy önhatalmúlag piszkálja a szinteket. Ha nem ez a probléma, akkor az egyedi tünetek alapján célszerű nekiesni a google-nek, viszont könnyen lehet, hogy a nem ehhez szokott felhasználó számára kényelmetlen a szükséges rendszerben turkálás (tipikusan a hangkártyához tartozó kernelmodulnak kell mindenféle paramétereket megfelelően beállítani).

@4hnwBToH: Windowsra is ugyanannyi az "elfecsérelt" órák száma. Nekem pl. sokkal lassabb bármilyen problémát megoldani Windowson, mert nem annak a logikájához vagyok szokva. Ha Linuxon valami nem megy, tetszőleges mélységben bele tudok túrni a rendszerbe, és a standard unixos tool-ok nélkül (különféle scriptelések, grep, sed, stb) is meg vagyok lőve. Arról nem is beszélve, hogy végszükség esetén bármit meg tudok csinálni ssh-n keresztül akár a telefonomról is.

A másik amit mindenki emleget, az az office és barátai. Egyrészt a túlnyomó többségnek bőven elég a libre/openoffice (space-ekkel középre igazítani ugyanúgy lehet, mint MS Officeban...). Ha meg kéne venni az MS Office-t sok pénzért, máris nem lenne olyan fontos sok embernek. (Mondjuk ez az egész engem nem érint, mert gyakorlatilag semelyik irodai csomagot nem használom; kizárólag LaTeX-ben írt dokumentumot adok ki a kezem közül).

A Linux-nak továbbá az a nagy előnye, hogy egy számítógéppel most ismerkedő embernek pont ugyanolyan könnyű/nehéz rajta megtanulni a böngésző nyomogatását, mint Windowsban, viszont sokkal kevésbé tudja széttúrni.

Gyuri58 2012.09.10. 15:38:29

@V8: Bocs, de nem lettem okosabb. Nem várom, hogy varázsló (wizard) oldja meg, de az általad leírtak egy Linux-laikus számára bizonyára kevésnek bizonyulnak a mikrofon korrekt beüzemeléséhez. Természetesen, nem csak a Skype számára okoz ez gondot, hanem minden - mikrofont használó - egyéb programnál is. Ha csak egyetlen disztribúcióval bármelyik hardver működőképes lett volna, máris megelégedtem volna. Nem értem, miért van haragban az Ubuntu, a Suse meg a többi is a mikrofonnal. :(

V8 2012.09.10. 15:48:07

@Gyuri58: A leírtak alapján még nem teljesen világos, hogy mi lehet a probléma oka. Ha stereo mikrofonod van, akkor a próbáld ki azt, hogy a mixerben (ahol a hangerőket tudod állítani) próbáld ki azt, amit fentebb írtam: először a skype beállításai között tiltsd meg, hogy a skype hozzányúljon a hangerőhöz, aztán a mikrofon egyik csatornáját (mindegy, hogy bal vagy jobb) próbáld lehúzni 0-ra. Ez egy tipikusnak mondható probléma, érdemes kipróbálni.

Ha ez nem segít, akkor viszont ennyi információ nem elég ahhoz, hogy bármi értelmeset lehessen tanácsolni.

eßemfaßom meg áll 2012.09.10. 16:40:35

@Fergio: "Nem kell évente a vírusok miatt újratelepíteni, és nincs benne ordító programozói baki... (mint a Winsxs könyvtár és a benne lévő 6000 könyvtár és 14000 állomány 20 Gb-ozt használva az op. rendszer frissítései érdekében)"

asszony laptopján 2 éve van fent w7, régebben munkára is használva nem csak fészbukra, tele van programokkal, nem csak ofisz meg fészbuk, nem egy megkimélt rendszer, igy 2 évesen 7GB a winsux könvtár és nem kellett ujrarakni pedig megyek vele warezre meg pornóra is.

Most akkor mi van?

Bambano 2012.09.10. 16:46:09

@eßemfaßom meg áll: ha az asszony mellett warezre meg pornóra jársz, akkor nem a víruskergetőben kellene először a problémát keresni :PPPPPPPP

eßemfaßom meg áll 2012.09.10. 16:52:58

@Bambano: asszony is szereti a poreszt na, evvan, és kell neki a szabásminatervező progi warezworldből.

DeadBodiesEverywhere 2012.09.11. 13:44:34

server = debian linux
desktop = windows 7
telefon/tablet = ios

Fergio 2012.09.13. 17:06:47

@eßemfaßom meg áll:
az van, hogy akkor Te nem használod az auto update funkciót... merthogy az pakolássza be a file-okat a mappába. De ha nekem nem hiszel,bakkor bármelyik winfos fóriumba írd be a keresőbe: winsxs.... :-)

hunostor 2012.09.17. 20:04:24

Én szívem szerint bármelyik gépemen használnám a Linuxot, sajna az Adobe szoftverek hiánya miatt folyton el kell tekintenem ettől.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.09.21. 15:56:28

Aki szerint a Linux macerás, az próbáljon megoldani valami windózos parajelenséget... Mert ha előjön, akkor nem tudsz vele mit kezdeni - hibaüzenetek 0 információtartalmúak, rendszerbe érdemben beletúrni vagy tudsz, vagy nem.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.09.21. 15:57:17

@V8: "Nekem pl. sokkal lassabb bármilyen problémát megoldani Windowson, mert nem annak a logikájához vagyok szokva. "

Mijéhez? :D

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.09.21. 15:58:12

@Bambano: ezen szoktam röhögni, hogy valaki a Linuxot szarozza, mert nem megy minden (?) elsőre, de ugyanaz az arc napokig elszórakozik egy probléma megoldásával windózon...

A blog támogatója:

itsh_logo.png

I <3 LiveIT

Kommentek

süti beállítások módosítása