Live IT - Ami a szívemen, az a gépemen

Ami a szívemen, az a gépemen

2012. október 11. 14:03

Sprichst du Deutsch?

TFS

4 év latin és 3 év angol után berobbant a régi középiskolám tantervébe a német oktatás és vele együtt megtelt az osztályterem, a szőke, göndör hajú, kosztümének épségére tökéletesen ügyelő, egy 16 éves fiú számára a nőideál csimborasszóját megtestesítő Kelemenné, akit mi első órától kezdve Frau Kelemenként emlegettünk. 2 évig tanított minket és az osztályban lévő fiúk nem sok sikerrel jutottak túl Frau Kelemen átható tekintetén, mely úgy működött mint egy tűzfal, ami gonosz módon nem csak megfékezi az agyak és a német tanulás összekapcsolódását, de a szerencsétlen tinédzsert is sakkban tartják. 2 év tanulás után el tudtunk számolni 10-ig, kívülről fújtuk az Ein-Zwei-Polizei-t és tisztában voltunk vele, hogy van egy Oktoberfest nevű fesztivál, ahol rengeteg sört lehet kapni. Valljuk be, ez nem túl sok, főleg egy olyan embernél, mint én, aki 14 évesen letette az angol középfokot. Nem tehetek róla, én tényleg szerettem volna németet tanulni, de abban nem érzem magam hibásnak, hogy Frau Kelemennel szabotálták az amúgy tökéletes működő és könnyen fókuszáló figyelmünket, melynek hála senki nem tudott semmit két év után (kivéve a lányok), amit mi azóta nagyon bánunk.

A német nyelvű épülést azt sem segítette, hogy az időközben beszerzett 486 DX4-100-ason kizárólag angol nyelvű programok futottak és a cseperedő informatikusok is annyira beleszoktak az angolba, hogy az idővel fontosnak tartott magyarításokat sem pakolták már fel sehova, mert minek. Tipikus esete ennek a Photoshop, amit sikerült olyan jól magyarítani, hogy számomra - és szerintem többségünk számára is - használhatatlanná vált, nem volt mit tenni, maradt a jól megszokott angol verzió, amit manapság is tökéletesen értünk és ismerünk. A világnyelvvé vált angol tehát jött, látott és győzött az informatika csatamezején, gyakorlatilag nincs olyan informatikus a Földön, aki ne tudna angolul legalább 1 pizzát rendelni. Ez nem is rossz dolog, hiszen ahány nyelvet beszélsz, annyi ember vagy, szól a mondás, úgyhogy én is két lénnyel büszkélkedhetem: egy magyaréval és egy pizzáéval. A viccet félretéve kissé szomorú ez a fajta nyelvi centralizáltság az informatikán belül, melynek a közös nyelv pozitívumával szemben, megvan a nyelvi elidegenedés, zárkózottság és nyelvi igénytelenség hátránya is.

Nem is olyan régen lehetőségem nyílt arra, hogy 10 napot Berlinben töltsek 100 másik, a világ minden tájáról összeválogatott társammal. Németország lévén éreztük, hogy nem ártana, ha néhány mondatot tudnánk legalább németül, de mivel a közösségünkben mindenki beszélte az angolt (több-kevesebb sikerrel), ezért nem tartottuk fontosnak, hogy németül is tudjunk kommunikálni. Nekem úgy adódott, hogy sokat keveredtem a német házigazdák közé és nem egy olyan reggelit ültem végig, ahol 5 némettel voltam körülvéve és csendben hallgattam, ahogy beszélgetnek - a számomra érthetetlen nyelvükön. A 6. nap környékén viszont megtörtént a csoda, elkezdtem érteni, hogy mit beszélnek, hirtelen feltört bennem minden, kiderült, hogy mégis sikerült átverekednem magam Frau Kelemen átható pillantásán és agyaink összekapcsolódtak néha, még ha a másodperc tört részére is. A 8. napon már én is megszólaltam németül és vígan használtam a suliból rám ragadt mondatokat, a végén pedig azt is megkaptam, hogy szebben beszélem a németet, mint a németek. Nagyon büszke voltam magamra, olyan volt ez mint egy treasure, amit találtam és a hazaúton azon gondolkodtam, hogy a TV-m állandó vendége lesz a PRO7, elnézést, PRO Sieben, mert az milyen jó.

Rájöttem tehát, hogy a német jó. Jó, mert jó beszélni, jó hallgatni és ha az ember kellően nyitott rá, akkor egy tényleg szép és idővel kellemessé váló nyelvet tanulhat meg. Berlinben megismerkedtem egy angol sráccal, aki kínosan szépen beszélte a saját nyelvét (a többi brittel ellentétben, akinek javarészt egy szavukat sem értettük), sőt mi több, ez a srác németül is tökéletesen beszélt, mert fontosnak tartotta, hogy a környező országok nyelvét is jól beszélje. A német nyelvről egyébként kétféle igen téves elképzelés van: Az egyik az, hogy a német világnyelv, a másik pedig az, hogy a németet Németországon kívül sehol sem beszélik. Mindkettő tévedés, a német nem világnyelv, bár anno próbálták azzá tenni, ellenben 90 millió német anyanyelvű ember él a Földön és Németországon és Ausztrián kívül az USA-ban, Ausztrália déli és délkeleti partvidékén, Új-Zélandon, Dél-Afrikában és az Európai unió számos területén is találhatunk könnyedén olyan embert, aki fritzül is fogja érteni, hogy mit mondunk. Miért fontos még a német? Azért, mert Németország közel van, Ausztria közel van és rengeteg olyan lehetőséget hordoz magában, amit sokan nem is tudunk. Az egyik lehetőség az itthoni álláspiacon is jelen van, hiszen nemcsak az angollal, de a némettel is sikerrel rúghatunk labdába, sőt, sikeresebben, hiszen németül kevesebben beszélnek itthon, mint britül.

Az IT Services Hungary Kft.-nél is nagy igény van a német nyelven beszélő informatikusokra, hiszen a Deutsche Telekom leányvállalataként nagyon sok olyan terület van, ami igényli az anyavállalattal való - és ezáltal német nyelven folyó - kommunikációt, a különböző support és egyéb támogatói feladatokról nem is beszélve. A német tehát jó és szép és kiemelkedően fontos, ezért is lenne mindannyiunk számára jó út, ha ismét elkezdenénk tanulni, hiszen rengeteg előnyünk származhat belőle, amellett, hogy a tudásával többek vagyunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://liveit.blog.hu/api/trackback/id/tr474828204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spontan · http://erdekessegek.info 2012.10.11. 14:45:03

Aki jól tud angolul, annak nyelvtanulás céljából érdemes felkeresnie az ingyenes Duolingót, ahol németül is lehet tanulni többek között: duolingo.com

Ez a CAPTCHA (a torz betűk) kitalálójának az új projektje: erdekessegek.info/mire-jo-a-captcha-382.html

ekat 2012.10.11. 14:51:28

Hát izé... én magyarul is beszélek, ezért az első mondat után nem olvastam tovább, eleve csak a a sprichts szó miatt néztem ide, hogy mi van?....

Globetrotter2014 2012.10.11. 16:56:11

Aki emlékszik még a 486os szám infromatikai jelentősségére az valszeg annak idehjén elsősorban német TV-t nézett, ami ingyenesen más roszágok TV adóihoz képest felfoghatatlan minőségben és igényességgel (most ne az elefántcsonttornyra gondoljatok, legfrissebb hollywood-i filmet, sorozatok, szóroztató és emészhető infomatainment), ami melett elég nehzé lett volna visszatérni a mentalitásban még mindig fekeete fehár MTV1-re (de legalább már nem volt adásszünet hétfőn).

A szép az hogy míg a 70es években született generáció ezen nőtt fel, a későbbiek már a liberalizált média 3 majd több keresekdlmi csatornája melett sokkalé kevesebb ösztönzést kapott hoyg német adókat keressen.

Mára pedig eljutottunk oda, hogy a kábeltévét száműzték a német csatoprnűákat a még a digit csomagokból is.

Pedig ott vannak mind az Astrán ingyenesen...

Csipyke 2012.10.11. 16:59:08

En most sajnalkozom rajta, hogy annyira szabotaltam a nemettanulast, pedig az elejen tetszett es voltak sikerelmenyeim. Svajcban elek... Boldogulok angolul, meg sokat ertek nemetul, de ha mondanom kell valamit, megkukulok. Illetve nagy gondom, amikor a ket myelvet osszemixelem :(
De nem adom fel!

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.10.11. 18:33:15

Nem vennék rá mérget, hogy angolul többen beszélnek, mint németül. Erre nem igazán van jó felmérés. De kb. 10%-10% beszélhet angolul illetve németül Magyarországon.
Budapesten többen tanulnak angolul, de az ország nyugati felén sokan tanulnak, tanultak németül.

Nem olyan régen Magyarországon a rengeteg német turista még németül beszélt. Ma már el sem hiszik lassan, hogy mások is beszélik a nyelvüket, és angoloznak a buták.

Megállít a pacák aztán kérdezi angolul, hogy merre van a parkolóóra. Körülnézek, - ezt amúgy ő is megtehette volna - aztán mutatom neki, hogy ott van. Azt mondja Danke! Anyád!

Ez Magyarországon történt, de Németországban sem sokkal értelmesebbek. Voltunk szállodában Németországban, a recepciós angolul vakerászott nekünk, mi pedig németül válaszoltunk neki. Aztán mondtuk neki, hogy németül beszéljen. Nahát, tényleg, maguk beszélnek németül? Addig valahogy nem tűnt fel neki. Másnap találkozunk, és megint angolul beszél velünk. Elkönyveltük, hogy ez egy hülye. Meg nem fordult a fejében, hogy akiknek külföldi útlevelük van is beszélhetnek németül.

Pedig ... szinte minden országban akadnak németül beszélők. Európa összes országában, de mexikóival, illetve japánnal, ez utóbbiból többel is beszéltem már németül.

Mintha kishitűbbé váltak volna a németek az utóbbi évtizedekben. Ahhoz képest, hogy Európa vezető állama az övék meglepő ez az angol mánia náluk.
Más politikával újra ők dominálhatnák Európát.
Anglia egyre jelentéktelenebb országgá válik, főleg, ha még Skócia is kiszakad a megmarad birodalmukból.

Kinek is jó, hogy az egész világ angolul beszél? Természetesen az Amerikai Egyesült Államoknak. Az európaiaknak ugyan nem.
Az angolok csak élvezik a nagy testvér miatti előnyöket.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2012.10.11. 18:37:45

@Akitlosz: A 10 napos berlini kintlétem alatt egy kiállításon dolgoztam mint hostess, angol és magyar nyelven, ahogy írtam a posztban, németül nem tudtam kb. semennyit.

Két esetet mondanék:
1. Két 60-65 éves német öregúr jött oda tableteket nézni.
2. Egy 60 év körüli német hölgy, aki tényleg úgy nézett ki, mintha a turkálóból öltözködött volna, onnan is úgy, hogy végkiárusítás utolsó percében vette a ruháit 0,5 euróért összesen.

Namost ezek az emberek (a többi IT-sról nem is beszélve, akik ott megfordultak nap mint nap), perfekt beszéltek angolul! Számomra hihetetlen volt, hogy ott annyira alap, hogy tudnak más nyelveket is, hogy komolyan szégyelltem hazajönni.

1third 2012.10.11. 18:41:23

Szerintem nem csak Frau Kelemen-Kellemen (mi a neve? - kétféle módon írod a nevét) volt képtelen megtanítani téged bármire is, hanem szegény magyarnyelv-tanárod is vért izzadt.

sprichts? mivan????????

Globetrotter2014 2012.10.11. 19:38:41

@Akitlosz: a németek mindig szerényen meglepődnek hogy mindenki beszéli a nyelvüket Kelet Európában.

Kb ugynúgy meglepődnek a franciák azon hogy elképzekléseikkel ellentétkben senki sem beszéli a nyelvüket kb a Saar -vidéktől keletre.

Ettől függetlenül MI a angolla járunk jól, mert egyszerű mint az Esperanto csak az angol használják is.

A német népszerű K-Európában de máshol nem.

Az angol viszont világnyelv.

dzsugasvili 2012.10.11. 20:52:51

Én szerintem meg aki itt marad ebben az országban, és nem vándorol ki a 200 másik ország valamelyikébe ki tudja, miféle okból, az először is magyarul tanuljon meg. Ezt el szokták felejteni, pedig szerintem igen fontos lenne. A drágalátos kormányzat is foglalkozhatna a közoktatási agybajok helyett ezzel, mert óriási gondok vannak.

Némelyik internetes oldalt már el se bírom olvasni, annyi idióta, eszeveszett, barom angol szlengszerű marhaságot kevernek a szövegbe mind a szerkesztők, mind a hozzászólók. Nem mintha nem tudnék angolul, csak hát a magyarral kombinálva valami hihetetlen szarul jön ki az egész leírva. Tudnám példának említeni a közkedvelt Sorozatjunkie-t erre. Ami ott, és sok másik helyen folyik, az már nyelvmészárlás.

És igen, ha már megy a magyar, és idegen nyelvet akar valaki tanulni, akkor tessék a némettel is számolni, nincs semmi baj vele, szépen meg lehet szokni azt is minden marhaságával együtt. Az angol is csak azért lett ilyen elterjedt, mert valami mániákus őrülettel hagytuk, hogy ennyire beférkőzzön a mindennapjaink minden szintjére. Gyakran már kifelejtik a magyar használati útmutatót, angol szlogenekkel dobálózunk minden élettéren, stb. Az informatika angol nyelve ezt az agybajt még nem magyarázná, ehhez egy óriási adag önfeladási szándék is kell.

Régebben ezen a közép-európai területen a német dívott, mint írták sokan itt is, máig megvannak a nyomai ennek, sok helyen ma is jobban tudják, mint az angolt, vagy bármi mást. Nekem az egyetemen többször jó lett volna, ha az angol helyett a német megy ugyanolyan szinten. De régen mégse fordult elő ilyen őrült behódolás a másik kultúrának, mint ami most az angolszászok irányába megvan. Még a Monarchia alatt és a Horthy-korszakban is megvoltak azok az életterületek, amikben soha nem uralkodhatott idegen nyelv, és a mindennapokban se merült fel ilyesmi.

Úgyhogy ezt az egyoldalú önkéntes függésünket kéne befejezni gyorsan, és tessék németül, olaszul, oroszul is tanulni, és az angollal csak a szükséges szinten foglalkozni.

kb. kognitív disszonancia · http://hu.wikipedia.org/wiki/Kognit%C3%ADv_disszonancia 2012.10.11. 21:26:21

"Nagyon büszke voltam magamra, olyan volt ez mint egy treasure,"
TREASURE csak így, egy ódában a némethez, hm :)

Egyébiránt én is gyűrném a németet a meló miatt, de amikor olyan valamit kerestem, ami németül élvezhető (film, zene, akármi), mondták, oximoron. :D

veracity 2012.10.11. 22:17:25

@Akitlosz: "Erre nem igazán van jó felmérés."

A francba már csakugyan! Legalább magyarul tanultál volna meg!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.10.19. 11:17:29

Mondjuk német cégeknél azért is követelmény a némettudás, mert a német nem szólal meg angolul, ha nem muszáj neki nagyon :D

A blog támogatója:

itsh_logo.png

I <3 LiveIT

Kommentek

süti beállítások módosítása